Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

       

Kvetoucí čaje jako originální dárky

Jak by mohl název naznačovat, nejedná se o květ čajovníku, nýbrž o uměle vytvořený efekt kvetení čajových lístků. Na výrobu se pečlivě vybírají mladé kvalitní listy, většinou bílého nebo zeleného čaje. Ty se potom u řapíku ručně svazují bavlněným provázkem a vytvoří se z nich kulička. K docílení efektu kvetení se doprostřed mezi lístky čajovníku přiváže květ nějaké rostliny – nejčastěji to bývá Jasmín, Chryzantéma, Lilie, Ibišek nebo Vonokvětka. Květy, které jsou taktéž pečlivě vybírány, slouží nejen k již zmiňovanému kvetoucímu efektu, ale také dodávají čaji jemnou vůni, aniž by výrazně ovlivnily jeho chuť. Svázané ingredience se nakonec usuší, čímž vytvoří úhlednou kuličku. Po zalití se působením vody začne kulička z čajových lístků pomalu rozvíjet. Doba rozvíjení se většinou pohybuje od jedné do deseti minut. Každý květ vytváří jedinečnou podívanou. Je to dáno tím, že každá rostlina má jiný tvar, barvu a velikost.

Příprava čaje:

Pro přípravu je nejvhodnější použít skleněnou konvičku (u nás jí můžete zakoupit v dárkovém balení Evergreens). Do ní nalijeme vodu o teplotě 80~85°C. Poté vložíme do konvičky jednu kuličku (ta může na hladině chvíli plavat, ale poté se sama potopí až na dno) a můžeme pozorovat, jak se čajová květina otevírá. Po 3~5 minutách, když je čaj připraven, vylijte všechnu vodu do mističek a ochutnejte. Poté co čaj vypijete, naplňte znovu konvičku horkou vodou. Po 4~6 minutách je čaj opět připraven k vypití. Tento krok můžete opakovat ještě jednou (nebo podle chuti i vícekrát), ale chuť čaje již bude slabší.

Kvetoucí čaj Evergreens

Několik tipů pro přípravu čaje:

Čaj vždy připravujte a podávejte v čirém skle. Možnost pozorovat rozkvétání a obdivovat samotný čajový květ je podstatou zážitku při pití kvetoucího čaje. Nejlépe tedy vynikne čajová květina v konvičce z čirého varného skla (u nás můžete zakoupit  takovou čajovou konvici Jana v dárkovém balení Evergreens). Chcete-li případně využít vlastní sklo, zvolte sklenice s širším dnem (čajový květ je u dna nejširší) o objemu 0,4 až 0,6 litru.

Do konvice k čaji nevkládejte míchací lžičku. Jakýkoli cizí předmět v konvici může bránit čajovému květu v jeho plném rozvinutí, čímž zruší celkový dojem.

Ke kvetoucímu čaji je lepší servírovat malé hrníčky. Hrníčky s objemem okolo 0,1 litru patří k tradici vychutnávání zeleného čaje.

Kvetoucí čaj neslaďte. Zelené čaje se obecně nesladí. Pokud dáváte přednost přislazenému čaji, oslaďte si jej přímo v hrníčku. Nikdy jej neslaďte v konvičce – čaj (a tedy i pohled na čajový květ) by se zakalil a míchání čaje by čajový květ poškodilo. Rovněž je doporučováno sladit čaj medem, který nenaruší přirozenou chuť zeleného čaje s květinovým akcentem.

Kvetoucí čaj jako dekorace. Pokud si chcete užít pohled na čajový květ i po vychutnání čaje, tak vám doporučujeme znovu květ zalít a přidat do vody citrónovou šťávu. Květ vydrží ve vodě až čtyři dny a voda je stále čirá.

 

Historie kvetoucího čaje

Kvetoucí čaje a tvarované čaje obecně, jsou čínskou specialitou, uměním ve zpracování čaje. Kung-i znamená umění, řemeslnou dovednost. Umění ručně tvarovaného čaje, v Číně známé a rozvíjené již několik set let, bylo během čínské kulturní revoluce (1966 – 1977) odsuzováno jako symbol buržoazní společnosti a zakazováno. Ke konci revoluce byla však produkce těchto čajů opět podporována, protože vládnoucí úředníci a bohatá politická elita se těmito čaji rádi obdarovávali. Tvarovaný čaj byl považován za reprezentativní a oblíbený dárek. Velkou tradici v produkci ručně tvarovaných čajů má provincie Jün-nan, odkud pochází nejslavnější z těchto čajů. Mnoho těchto čajů se ale vyrábí také ve Fu-ťienu nebo An-chuej a téměř všech provinciích produkujících kvalitní bílé a zelené čaje. Čajové lístky můžete vidět vytvarované do mnoha podob - perel, prstýnků, spirál nebo ulit.

Ručně vázané kvetoucí čaje se nejčastěji vyrábí ze speciální odrůdy čajovníku vyšlechtěného v roce 1955 Čchi-menským čajovým výzkumným institutem a An-chuejskou zemědělskou akademií. Odrůda Yin Zhen [jin čen], známá také jako Silver Needle - Stříbrná jehla (druh zeleného čaje), poskytuje neobyčejně dlouhé, úzké a pevné lístky vhodné pro tvarování. Mají pěknou barvu kvalitního čaje, jsou jemně ochmýřené a dávají nápoj dlouhotrvající nasládlé chuti, která nehořkne ani při delším a vícenásobném louhování. Všechny naše kvetoucí čaje jsou z této odrůdy vyrobeny.

Kvetoucí čaje z kolekce Evergreens

Kvetoucí čaje

 

Druhy Kvetoucího čaje:

Evergreens - Nejoblíbeňější řada kvetoucích čajů. Čajové květy mají různé barvy i květy (viz obrázek výše). Jednotlivé čaje jsou vázány do sušených kuliček o hmotnosti 7g pro (opakované) nálevy do 0,7l. Druh čaje je Stříbrný jehličkový (druh zeleného čaje) o kterém se dočtete výše v historii kvetoucích čajů. Vyberte si z naší nabídky Kvetoucích čajů Evergreens.

Tao Cura - Kvetoucí čaje Tao Cura patří také do skupiny Stříbrných jehličkových čajů (zelený čaj). Zelený čaj je proslulý svými pozitivními vlivy na lidský organizmus a kolekce Tao Cura kombinuje tento pozitivní vliv zleného čaje s léčivými účinky vybraných bylin dle čínské filozofie Tao. Celkový efekt kvetoucích čajů Tao Cura Vás nasměruje k vyváženému životnímu stylu. Vyberte si z naší nabídky Kvetoucích čajů Tao Cura.


Na následujících videích se můžete názorně podívat, jak probíhá příprava Kvetoucího čaje a jakým způsobem čaj rozkvétá.

 

PŘEJEME VÁM PŘÍJEMNÝ NÁKUP

Váš tým AZ-Dárky.cz